Zakopane daar moet u naar toe!

Zakopane, gelegen in het schilderachtige Podhale-dal, is gelegen in het uiterste zuiden van Polen en pas zo’n vier eeuwen oud. Tussen de 16e en 17e eeuw was het een bergdorp met houten boerenhuizen, die door Goraly (bergbewoners) bewoond werden. Zo is bekend dat er in 1646 niet meer dan 43inwoners waren. Als de mijnbouw in de Tatra zijn intrede doet, verschijnen ook de eerste reizigers van buiten. De arts Tytus Chalubinski raadt zijn patienten de gezonde lucht van Zakopane aan. Kunstenaars en toeristen uit het 100 km noordelijker gelegen Krakow trekken naar Zakopane. In 1889 telde het stadje 3000 inwoners. Door de aanleg van een spoorverbinding in 1899 neemt de populariteit van Zakopane snel toe en wordt het dorp het domein van artiesten, schrijvers en musici. Stanislaw Witkiewicz ontwikkelde de Zakopanestijl in de architectuur. De inwoners zijn er steeds in geslaagd deze traditionele architectuur in hun stad te bewaren. Langs de ulica Koscieliska zijn vele prachtige houten huizen in deze stijl te bewonderen.

Tot 1918 hoorde Zakopane bij Oostenrijk, maar door het einde van de eerste Wereldoorlog kwam het bij de nieuw gevormde staat Polen. Hierna ontwikkelt Zakopane zich tot de belangrijkste wintersportplaats van Polen en wordt om die reden ook vaak de winterhoofdstad van Polen genoemd. Prinses Juliana en prins Bernhard brachten hier een deel van hun huwelijksreis door. Het stadje ligt op een hoogte van 800 meter aan de voet van de Giewont. Op de top van deze berg bevindt zich een 15 meter hoog kruis, dat door vele pelgrims en wandelaars bezocht wordt. Vanaf de top van de Giewont heb je een fabuleus uitzicht op de stad Zakopane. Volgens een legende is de Giewont een slapende ridder, die ontwaakt als Polen in gevaar is. De plaats ligt aan de rand van het Tatrzanski Park Naradowy. een beschermd gebied met een zeldzame flora en fauna, Volgens de Goraly ( de bewoners van de Hoge Tatra ) is het bij hen een half jaar zomer en een half jaar winter en ligt er ‘s winters  altijd genoeg sneeuw om te skiën. Vorig jaar klopte dat inderdaad. De Goraly hechten sterk aan tradities, cultuur en hun eigen muziek. De taal van de Podhale wijkt af van het standaard Pools en heeft overeenkomsten met het slowaakse.ly

(bergbewoners) bewoond werden. Zo is bekend dat er in 1646 niet meer dan 43inwoners waren. Als de mijnbouw in de Tatra zijn intrede doet, verschijnen ook de eerste reizigers van buiten. De arts Tytus Chalubinski raadt zijn patienten de gezonde lucht van Zakopane aan. Kunstenaars en toeristen uit het 100 km noordelijker gelegen Krakow trekken naar Zakopane. In 1889 telde het stadje 3000 inwoners. Door de aanleg van een spoorverbinding in 1899 neemt de populariteit van Zakopane snel toe en wordt het dorp het domein van artiesten, schrijvers en musici. Stanislaw Witkiewicz ontwikkelde de Zakopanestijl in de architectuur. De inwoners zijn er steeds in geslaagd deze traditionele architectuur in hun stad te bewaren. Langs de ulica Koscieliska zijn vele prachtige houten huizen in deze stijl te bewonderen. Tot 1918 hoorde Zakopane bij Oostenrijk, maar door het einde van de eerste Wereldoorlog kwam het bij de nieuw gevormde staat Polen. Hierna ontwikkelt Zakopane zich tot de belangrijkste wintersportplaats van Polen en wordt om die reden ook vaak de winterhoofdstad van Polen genoemd. Prinses Juliana en prins Bernhard brachten hier een deel van hun huwelijksreis door. Het stadje ligt op een hoogte van 800 meter aan de voet van de Giewont. Op de top van deze berg bevindt zich een 15 meter hoog kruis, dat door vele pelgrims en wandelaars bezocht wordt. Vanaf de top van de Giewont heb je een fabuleus uitzicht op de stad Zakopane. Volgens een legende is de Giewont een slapende ridder, die ontwaakt als Polen in gevaar is. De plaats ligt aan de rand van het Tatrzanski Park Naradowy. een beschermd gebied met een zeldzame flora en fauna, Volgens de Goraly ( de bewoners van de Hoge Tatra ) is het bij hen een half jaar zomer en een half jaar winter en ligt er ‘s winters  altijd genoeg sneeuw om te skiën. Vorig jaar klopte dat inderdaad. De Goraly hechten sterk aan tradities, cultuur en hun eigen muziek. De taal van de Podhale wijkt af van het standaard Pools en heeft overeenkomsten met het Slowaaks.


Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie